• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yeni.dogansehir
Gazetemiz İlanları
Üyelik Girişi
Saat

Doğanşehir’in Tütün Heyeti Ankara’da

25/01/2022

Doğanşehir’in TütünHeyeti Ankara’da

Doğanşehir Kaymakamı Mehmet Kılıç, Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, AK Parti İlçe Başkanı Murat Kavuncuoğlu, İlçe Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık ve 24 Mahalle Muhtarı ile birlikte tütün konusunu hükümet yetkilileriyle görüştüler.

Yapılan görüşmeler hakkında gazetemize açıklama yapan Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, tütün konusundaki sıkıntılarını Ankara’da dile getirdiklerini söyleyerek değerlendirmelerini aktardı.

Başkan Zelyurt, açıklamasında; “Ankara ziyaretimizde Cumhur ittifakının AK Parti Malatya milletvekilleri ve MHP Milletvekilimizle birlikte TBMM Grup Başkanı Sayın İsmet Yılmaz ve İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’dan Sayın Öznur Çalık vekilimiz tarafından randevu alınmıştı. AK Parti'nin 4 milletvekili ve Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili ile birlikte 5 milletvekilimizle grup başkan vekillerini ve İçişleri Bakanımızı ziyaret ettik. Yetkililerimiz konuyla ilgili görüşlerimizi tek tek dinlediler. Önerilerimizi sunduk. Taleplerimizi dile getirdik. Milletvekillerimizin de desteğiyle hâlihazırda ekilen tütünün, değerlendirilmesi talebinde bulunduk” ifadelerini kullandı.

Zelyurt, tütün ile ilgili yeniden yasal düzenleme yapılması, aksi taktirde planlanan kooperatifin Tekel oluşturacağını dile getirerek; yasal düzenleme tamamlanana kadar, “Bizler bu konunun 2024 yılının sonuna kadar ertelenmesini talep ettik. Konuyla ilgili Sayın Öznur Çalık vekilimiz çok ayrıntılı şekilde dosya hazırlamıştı. O dosyada yer alan raporlarda taleplerin ne şekilde olacağız belirlenmişti. Diğer Vekillerimizden Sayın Ahmet Çakır, Bülent Tüfenkçi, Hakan Kahtalı ve Mehmet Fendoğlu’nun konuya hakim olduklarını da müşahede ettik. Burada grup başkanvekillerimizden ve Başkan İsmet Yılmaz'dan Bu tütün yasağının 1 Şubat'tan sonra 2024 yılı sonuna kadar ertelenmesi konusunda söz aldık. Ayrıca İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’dan da meclisten erteleme talebimiz gerçekleşene kadar elimizdeki tütünlerin satışı noktasında destek beklentimizi dile getirdik. Aksi takdirde çiftçimizin emeğini zayi olacağını dile getirdik. Bu süreçte bir kolaylık yapılması talebinde bulunduk. Ürünlerin satışında nakliyesinde müsaade verilmesi konusunda çalışma yapılmasını rica ettik. Bize verilen Sayın bakanımızın da bu konuda bir çalışma içerisinde olduklarını ve konuyu değerlendireceklerini bilgisini aldık. Sayın bakanımız bu kadar muhtarın, bu kadar insanın gelmesinin önemine değinerek konuyu değerlendireceklerini söyledi. Vekillerimiz aracılığıyla kooperatifleşmenin Tekel mantığıyla oluşturacağını tek kooperatife dayalı olması tütün satışında tekel oluşturacağını, sözleşmenin önünü açmak için yasal mevzuatın yeniden düzenlenerek çiftçiyi rahatlatacak bir şekilde düzenleme yapılmasında ve başka alternatifler aranmasını talep ettik. Bu kapsamda butik tarzı işletmeler açılabileceğini, vergisinin alınması gerektiğini dile getirdik. Yetiştirilen bölgedeki tütünün, yüksek kaliteli olduğunu, kıymalık, sarmalık şark tipi tütünün kendine has özelliği olduğu, yetiştirme maliyetinin yüksek olduğu, fabrikasyon makoron tütünden ayırt edilmesi gerektiği, fabrikasyon tütünde olduğu gibi kooperatif yasasında verginin de yüksek olduğunu belirttik. Vergi yükünün hafifletilmesi talebinde bulunduk. Bunun Çiftçi yansıyacağını söyledik. Bunun için yeniden düzenleme gerektiğini ifade ettik.

 

 

 




1951 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam27
Toplam Ziyaret206453
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.134832.2635
Euro34.937735.0777
Hava Durumu
Takvim
Site Haritası